TOCHT DOOR DE INGEWANDEN VAN DE ABDIJKERK. KENNISMAKING MET DE KLOPKEVER.

Al gehoord van de klopkever? Wellicht kent u hem als houtworm. Dit insect boort vooral in het larvenstadium gaatjes in hout, waarbij het een kloppend geluid maakt. Als je niet voor ze uitkijkt, richten ze ravages aan in de houten stutsels van onze abdijkerk.

Gelukkig waken wij over de goede staat van zelfs de ingewanden van de abdijkerk. We weten àlles af van die vermaledijde klopkever en voeren onverminderd strijd tegen dit hardnekkige kevertje dat als larve overigens 10 jaar oud kan worden.

Bovenin de abdijkerk is er een observatorium. De uiterlijke tekens van een aantasting zijn pas  te zien als het larvaire stadium afgelopen is en het insect weggevlogen is. Hiervoor boort het een gang naar het oppervlak toe, dat eindigt met een cirkelvormige uitvliegopening met 1 à 3 mm diameter. Aantastingen door de grote klopkever blijven gevaarlijk lang verborgen. Al die tijd verschijnen er geen nieuwe uitvliegopeningen in het hout en vind je dus geen vers boormeel. Bovendien planten de insecten zich ook voort in het hout, zonder uit te vliegen. Soms blijken aangetaste balken volledig uitgehold terwijl er aan de buitenzijde nog weinig reden tot paniek lijkt te zijn.

Maar de kevertjes hebben natuurlijk niét met ons gerekend...