MEDIA WERELDWIJD BERICHTEN OVER WEDERGEBOORTE AUTHENTIEK GRIMBERGENBIER

Na meer dan 200 jaar

Binnen de abdijmuren komt er een nieuwe microbrouwerij. Voor het eerst sinds de abdij tijdens de Franse Revolutie opgedoekt werd, zal er opnieuw bier gebrouwen worden. Deze zomer beginnen ze met de bouwwerken. ‘Exact waar vroeger de historische brouwerij stond’, zegt pater Karel. "‘We wilden dit al langer doen. Bier is altijd een onderdeel geweest van het leven in de abdij.’

Subprior Karel Stautemas zal de productie leiden samen met Franse brouwmeester Marc-Antoine Sochon van Carlsberg. Stautemas werd verkozen voor die functie door zijn confraters, Hij volgt daarvoor in Denemarken een opleiding tot brouwmeester.

Ingrediëntenlijsten

Het nieuwe bier wordt gemaakt op basis van oude ingrediëntenlijsten die genoteerd staan in de middeleeuwse boeken van de abdijbibliotheek. Die boeken worden voor het eerst tentoongesteld.

‘We willen een laboratorium zijn waarin verleden en toekomst samenkomen. We willen de oude brouwtraditie combineren met onze hedendaagse kennis van de moderne technieken’, vertelt pater Karel.

Hectoliters

Het plan is om jaarlijks 10.000 hectoliter bier te produceren, een bescheiden hoeveelheid. Dat is minder dan de andere abdij- en trappistenbrouwerijen zoals Westmalle,. Ter vergelijking: wereldwijd wordt er jaarlijks anderhalf miljoen hectoliter Grimbergen gebrouwen.

In het najaar van 2020 moeten de eerste flessen in de winkel liggen. Het bier zal vooral lokaal verkocht worden en in mindere mate ook nationaal en in Frankrijk. De winst zal deels naar het levensonderhoud van de paters gaan en naar sociale doelen.

Wereldwijde belangstelling

De doorbraak in Grimbergen met de microbrouwerij en de belofte van authentiek eeuwenoud bier wekt in de hele wereld belangstelling. Media in o.a. Rusland, Spanje, Italië, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Australië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden, zelfs Vietnam berichten er uitgebreid over, getuige onderstaand overzicht.

https://www.vrt.be/vrtnws/en/2019/05/22/grimbergen-monks-to-brew-again-for-the-first-time-in-225-years/

https://edition.cnn.com/2019/05/22/europe/belgian-monks-beer-intl-scli/index.html

https://www.reuters.com/article/us-belgium-beer-monks/belgian-monks-resurrect-brewery-after-two-century-break-idUSKCN1SR1V4

https://www.thedrinksbusiness.com/2019/05/grimbergen-abbey-monks-to-brew-beer-from-medieval-recipe/

https://www.youtube.com/watch?v=W9jXXqo7az8

https://www.abc.net.au/news/2019-05-22/belgian-monks-resurrect-brewery-after-two-century-break/11136770

https://www.inside.beer/news/detail/belgium-monks-of-grimbergen-abbey-to-revive-brewery.html

https://www.thebulletin.be/forget-maes-grimbergen-monks-plan-brew-own-beer

https://fr.metrotime.be/2019/05/22/actualite/apres-200-ans-labbaye-de-grimbergen-va-brasser-de-la-biere/

https://www.ouest-france.fr/europe/belgique/200-ans-apres-les-moines-de-grimbergen-vont-de-nouveau-brasser-leur-biere-6363102

https://www.vrt.be/vrtnws/fr/2019/05/22/les-peres-de-l_abbaye-de-grimbergen-ouvrent-une-brasserie/

https://parismatch.be/actualites/societe/142047/les-moines-de-grimbergen-veulent-rebrasser-leur-biere-mais-ne-trouvent-plus-la-recette

https://clubsandwich.konbini.com/marche/biere-grimbergen-brassee-par-les-moines-qui-lont-creee

https://www.bfmtv.com/economie/200-ans-apres-les-moines-de-l-abbaye-de-grimbergen-vont-a-nouveau-brasser-leur-biere-1696174.html

https://religion.orf.at/stories/2982936/

https://www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/monche-in-grimbergen-wollen-wieder-bier-brauen

https://www.domradio.de/themen/weltkirche/2018-05-08/belgische-moenche-wollen-bierbrautradition-wieder-aufgreifen

https://www.lavanguardia.com/comer/al-dia/20190522/462411224448/monjes-belgas-resucitan-cerveza-receta.html

https://www.abc.es/viajar/gastronomia/abci-monjes-grimbergen-vuelven-producir-cerveza-despues-220-anos-201905221719_noticia.html

https://www.abc.es/internacional/abci-monjes-grimbergen-volveran-elaborar-cerveza-primera-225-anos-201905230936_video.html

https://www.lasprovincias.es/sociedad/monjes-grimbergen-elaboran-cerveza-artesanal-bruselas-20190522185223-nt.html

https://pijamasurf.com/2019/05/monjes_belgas_resucitan_cerveza_de_220_anos_al_encontrar_vieja_receta/

https://www.diariodeleon.es/noticias/sociedad/monjes-grimbergen-elaboran-nuevo-cerveza-artesanal-225-anos_1337404.html

https://www.alimente.elconfidencial.com/consumo/2019-05-22/receta-cerveza-abadia-gimbergen-belgica-venta_2016822/

https://profibeer.ru/beer/monaxi-grimbergena-snova-nachali-varit-pivo/

https://www.esquire.com/it/lifestyle/food-e-drink/a27555025/birra-trappista-200-anni/

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/607416/mnisi-po-220-letech-vzkrisili-stredoveke-pivo-diky-knize-z-12-stoleti.html

https://plus.rozhlas.cz/belgicti-mnisi-chteji-ozivit-legendarni-stredoveke-pivo-kvuli-neodbytnym-7203647

http://www.bulvar.cz/mnisi-po-220-letech-vzkrisili-stredoveke-pivo-diky-knize-z-12-stoleti

https://www.beernews.se/articles/munkar-vill-brygga-ol-igen-efter-220-ar/

https://baomoi.com/phat-hien-cong-thuc-u-bia-that-truyen-220-nam-o-bi/c/30826566.epi

 

GEMEENSCHAPSDAG: AANGENAAM TREFFEN MET FIJNE GASTEN

Op 7 mei 2019 hadden wij onze gemeenschapsdag. Dan hebben we aandacht voor onze jubilarissen en zijn abten van andere abdijen te gast.

Confraters Stefaan, Bart en Mohan hadden wat te vieren: respectievelmijk 50 en 60 (zestig!) jaar Norbertijn en 25 jaar priester.

We verwelkomden de abten Frederic Testaert (Postel), Marc Fierens (Averbode), Jeroen De Cuyper (Tongerlo) en Gerard Van Malderen (Dendermonde).

We maakten deze fotoreportage.

Restauratiewerken aan oude muur van kerk Prémontré starten al in september 2019

De restauratiewerken aan de oude muur van de vroegere ker in Prémontré zullen wellicht nog dit jaar aangevat kunnen worden. Alvast werd een grote dennenboom doormidden gezaagd en werden de wortels ervan verwijderd.

Het is nu nog wachten op subsidies van verschillende Franse overheden. De werkzaamheden starten in september 2019. Er komt een informatiebord.

Al drie keer vonden in Prémontré gesprekken plaats met de overheden. Ze worden voorgezeten door subprior Karel Stautemas, norbertijn van Grimbergen. Hij wordt bijgestaan door twee adviseurs.

Op de foto’s de jongste ontmoeting met de Raad van Prémontré-raad, het geestelijk instituut Prémontré, de CERF onder leiding van mevrouw Plouvier, de Raad voor Monumenten en Landschappen, subprior Karel Stautemas namens de Prémontré-orde.

Premonstratenzers

Prémontré is een gemeente van 775 inwoners op een twintigtal kilometer van Laon in het noorden van Frankrijk, in het departement Aisne.

Norbertus zwierf enkele jaren als prediker rond in Frankrijk, Hij kwaam in contact met Bartholomeüs, bisschop van Laon, en die heeft Norbertus overtuigd om in zijn bisdom een klooster te stichten. Uiteindelijk schonk Bartholomeüs Norbertus grond voor de bouw van een klooster in Prémontré, 10 km ten westen van Laon. Paus Calixtus II keurde het plan goed. Met Kerstmis 1121 legden Norbertus en zijn gezellen er hun professie af. Het was het begin van de orde can de ‘Reguliere Kanunniken van Prémontré’ (of norbertijnen, premonstratenzers).

Strenge regel van Augustinus

In Prémontré heeft Norbertus en zijn gemeenschap een strenge versie van de regel van de heilige Augustinus gevolgd, met aandacht voor de liturgie, een gemeenschappelijke leven en boetvaardigheid. Zij hadden een wit habijt gekozen– een teken van een leven van een strengere observantie van het leven en van de verrijzenis van de Heer. Norbertus en zijn broeders wilden het leven van de apostelen en het evangelisch leven benaderen. Onder de opvolger van Norbertus – Hugo van Fosse – heeft de levenswijze van de cisterciënzers een zekere invloed gehad op de prille norbertijnse levenswijze en op de eerste statuta (constituties) van de ‘premonstratenzers’.

Leading Team Carlsberg op bezoek in abdij

Carlsberg Leading Team meeting in Grimbergen

In het kader van de jaarlijkse "Leading Team meeting" van de Carlsberg Group werd dit jaar door Carlsberg gekozen om deze meeting te laten plaatsvinden in en rond de abdij van Grimbergen. Naast vergaderen bezocht men ook de abdij en de kerk en werd er een patnership maaltijd georganiseerd in de refter van de abdij. Na afloop van het diner werd iedereen verrast door een spectaculaire lichtshow op het kerkplein van Grimbergen. De abt bedankte de fijne samenwerking tussen Carlsberg en de abdij voor de voorbije jaren en tevens kijken wij uit naar de bouw van de microbrouwerij die volgend jaar zal starten. Tijdens het diner werd door de Ceo van Carlsberg meegedeeld dat subprior-provisor Karel Stautemas binnen de Carlsberg Group, een Bachelor opleiding ‘brouwmeester’,  zal volgen in Kopenhagen in 2019 en 2020.

KRONIEKEN: DE GENERALE REPETITIE

De voorstelling ‘Kronieken’ in de abdijkerk van Grimbergen was lang op voorhand compleet uitverkocht.

Al vanaf 2016 werkt de Beiaardvrienden Grimbergen aan deze voorstelling. Twan Bearda, beiaardier van Grimbergen, koos, bewerkte of herschreef de muziek voor beiaard. Twan bespeelde de torenbeiaard en wordt ondersteund met klankband, live musici en andere artiesten.

Met: Twan Bearda - Beiaard l Wim van den Broeck- Groot orgel l Bart Stevens- Sax
Dansafdeling van de Gemeentelijke Academie van Grimbergen l Gregoriaans abdijkoor l Wout Bearda (blokfluit) | Circus in Beweging l Koor Basaltes l 8 Foto- en videokunstenaars l Volkssterrenwacht Mira | Stem verteller: Luk De Koninck

Verschillende fotografen zorgden voor begeleidende beelden en de speciale belichting brengen de toeschouwer in de juiste stemming.

Wij waren erbij tijdens de generale repetitie, de dag voor de voorstelling.

TOCHT DOOR DE INGEWANDEN VAN DE ABDIJKERK. KENNISMAKING MET DE KLOPKEVER.

Al gehoord van de klopkever? Wellicht kent u hem als houtworm. Dit insect boort vooral in het larvenstadium gaatjes in hout, waarbij het een kloppend geluid maakt. Als je niet voor ze uitkijkt, richten ze ravages aan in de houten stutsels van onze abdijkerk.

Gelukkig waken wij over de goede staat van zelfs de ingewanden van de abdijkerk. We weten àlles af van die vermaledijde klopkever en voeren onverminderd strijd tegen dit hardnekkige kevertje dat als larve overigens 10 jaar oud kan worden.

Bovenin de abdijkerk is er een observatorium. De uiterlijke tekens van een aantasting zijn pas  te zien als het larvaire stadium afgelopen is en het insect weggevlogen is. Hiervoor boort het een gang naar het oppervlak toe, dat eindigt met een cirkelvormige uitvliegopening met 1 à 3 mm diameter. Aantastingen door de grote klopkever blijven gevaarlijk lang verborgen. Al die tijd verschijnen er geen nieuwe uitvliegopeningen in het hout en vind je dus geen vers boormeel. Bovendien planten de insecten zich ook voort in het hout, zonder uit te vliegen. Soms blijken aangetaste balken volledig uitgehold terwijl er aan de buitenzijde nog weinig reden tot paniek lijkt te zijn.

Maar de kevertjes hebben natuurlijk niét met ons gerekend...

RESTAURATIEWERKEN INTERIEUR BASILIEK

Op 4 september 2018 voerden technici restauratiewerken uit aan een deel van het plafond van de basiliek. Dat was nodig, want al geruime tijd daalde geheel ongenood steengruis neer. Vandaar dat op die plek de maquette van de basiliek werd gezet. Maar gruis, als je niet oplet, worden dat stenen en dreigt gevaar voor lijf en leden van gelovigen.

In deze fotoreportage ziet u het interieur van de kerk op een heel aparte manier. Dat komt doordat we in de enigszins schommelende cabine van de hoogtewerker even tot tegen het hoge plafond werden getild en  het interieur van de abdijkerk zagen zoals u dat nog nooit zag.

Ere-abt Piet Wagenaar viert 60-jarig priesterjubileum: bezield verdediger van de vernieuwing in de Kerk

Ere-abt Piet Wagenaar veertelde tijdens de viering van zijn 60 jaar priester het volgende:

"Normaal zegt de abt bij een jubileum iets over het leven van de jubilaris. Abt Erik zou dit ook wel willen doen, maar met alle eerbied en vriendschap voor hem, vertrouw ik dat vandaag niet zo goed... U moet weten dat abt Erik als novice in de abdij binnenkwam in 1983, terwijl ik in 1982 abt geworden was. Hij weet weinig van de periode die voor mij heel belangrijk en uitdagend is geweest, de tijd dat ik pastoor van Grimbergen mocht zijn. Niet dat ik in die tijd buitengewone dingen heb gedaan, maar ik wil er graag zelf iets over vertellen.

Van 1962 tot 1965 vond in Rome het Tweede Vaticaans Concilie plaats, samengeroepen door Paus Johannes XXIII, een concilie dat de vernieuwing van de Kerk wilde brengen.

Voor de mensen vandaag lijkt alles wat er toen uit de bus gekomen is vanzelfsprekend, en velen weten van dat concilie eigenlijk niet veel af. Voor mij werd het een grote uitdaging....

Toen Kardinaal Suenens terugkwam van Rome in 1965, wilde hij werk maken van de besluiten van dat concilie. Hij wilde toen o.a. dat de priesters van zijn grote bisdom beter zouden samenwerken en vooral overleggen. Hij wilde daarvoor kleinere dekenaten om  de vernieuwing gemakkelijker te maken.

In die dagen werd ik bij mijn voorganger prelaat De Winde geroepen.  Hij had bezoek van Mgr. Schoenmaeckers, hulpbisschop van kardinaal Suenens; Hij kwam voorstellen dat ik pastoor en deken van het nieuwe dekanaat van Grimbergen zou worden. Ik was aan de grond genageld. Daar had ik nooit aan durven te denken.

Prelaat De Winde stond er achter en liet te beslissing aan mij over. Ik mocht erover nadenken. Na een paar dagen heb ik ja gezegd, me ervan bewust dat ik voor een grote uitdaging stond.

Ik wist dat ik de besluiten van het concilie moest proberen waar te maken. Dat was ondermeer de verniewing van de liturgie. Nu moest het altaar worden omgedraaid en moest de priester met zijn gezicht naar het volk voorgaan. Een grote aanpassing voor de priester en voor het volk. Aan het altaar mochten voortaan de priesters samen eucharistie vieren.  Een niet te onderschatten vernieuwing! 

De volkstaal werd ingevoerd i.p.v. het Latijn. Eindelijk.  We moesten wel wachten tot de misboeken gedrukt waren, maar we konden moeilijk wachten. Iedereen mocht de Heilige Communie op zijn hand ontvangen, enz.  Wel moest elke vernieuwing aan het volk uitgelegd worden. Veel oudere priesters hadden het moeilijk en moesten geholpen worden.

Een belangrijk besluit was ook dat de leek voor het eerst in de kerkgeschiedenis serieus werd genomen.  Hij en zij kregen medeverantwoordelijk niet alleen in de kerk maar ook erbuiten. Dat was het begin van de parochieraden en de werkgroepen allerlei. Denk aan ziekenzorg, ontwikkelingwerk, vorming, bijbelgroepen enz. Boeiend en hoopvol.  Voor mensen en ook voor priesters die na 1960 geboren zijn, lijken deze dingen vanzelfsprekend. Er is ook teleurstelling bij mensen die op hun honger gebleven zijn. Jammer dat onze Kerk, maar ook de hele samenleving de gevolgen heeft ondervonden van de zogenaamde secularisatie en de cultuurcrisis.

Graag zou ik nog iets willen vertellen.  Een jaar na het concilie  nodigden wij onze hulpbisschop Mgr. Schoemaekers uit om te komen vertellen over dat concilie.  De verwachtingen over de vernieuwingen waren groot bij het kerkvolk. Voor een volle zaal van het Fenikshof vertelde de bisschop over zijn ervaringen.

Nadien mochten er vragen gesteld worden. Een trouwe kerkganger, ik kende hem zeer goed, vroeg: Monseigneur doet het u niets dat de heiligenbeelden in de kerk soms verdwijnen of naar  de achterkant van de kerk worden verplaatst?  De bisschop antwoordde: beste vriend, ik versta uw vraag. Ik heb grote verering en bewondering voor de heiligen. Ook de beelden in de kerk. Maar zij verhinderen het volle zicht op Christus. In de eucharistie is Christus hét middelpunt. Niets of niemand mag het zicht op Hem in de weg staan. Wie nu rondom Christus mogen samenkomen, dat zij wij. Als het ene Godsvolk, zonder aanzien van de persoon, worden wij uitgenodigd eucharistie te vieren rondom Hem. Dat was een antwoord dat mij diep geraakt heeft, daarom vertel ik het. Sindsdien is dat voor mij in mijn verdere priesterleven het favoriete onderwerp van mijn prediking geworden.

Dit is de reden waarom ik het vandaag, misschien voor de laatste keer, vertel. Dit is ook mijn wens voor u allemaal: dat we trouw blijven aan de eucharistie, het ene Godsvolk met Christus in ons midden."