Pater Karel onderweg terug van bewogen bezoek aan o.a. Tsjernihiv en Kiev (Oekraïne)

Op het moment dat we dit schrijven, dinsdag 3 januari 2023, zijn pater Karel Stautemas en zijn reisgezel Alain Falagiarda in Warschau aangekomen van waar zij verder de terugreis aanvatten na een bewogen en risicovol bezoek aan verschillende locaties in Oekraïne, waaronder Bucha, Tsjernihiv en Kiev.. Het duo had een lang gesprek met de Belgische ambassadeur in Kiev en ontmoette verschillende plaatselijke bestuurders en bewoners. Ze bezochten de school waar, dankzij de actie van pater Karel en de oud-scouts van Grimbergen, alle stukgeschoten vensters konden worden hersteld. Tijdens hun verblijf brachten Alain en Karel herhaaldelijk de nacht door op schuilplekken. Hun bezoek ging in Oekraïne dankzij artikels in de media niet onopgemerkt voorbij.

Pater Karel is sterk onder de indruk van de “onvoorstelbare vernielingen” die hij zag en tegelijk van de even onvoorstelbare veerkracht van de Oekraïners die hij sprak. "God heeft alleen maar onze handen om hen te zeggen: deze gruwel staat niet in Gods agenda, dit is het kwaad dat toeslaat, maar het goede moet overwinnen, niets doen is voor ons geen optie, wij blijven u helpen,” aldus een duidelijk geëmotioneerde Karel Stautemas in een eerste reactie vanuit de Poolse hoofdstad Warschau. Pater Karel is blij dat hij en Alain Falagiarda Oekraïne hebben bezocht: “Ik kan aan de mensen bij ons zeggen: het is simpelweg onmogelijk te onderschatten wat de hulp die wij op gang hebben gebracht, wij allemaal daar in Grimbergen, de zovele mensen die hun hart hebben laten spreken volgens godsvrucht en vermogen , wat deze hulp voor de mensen in Oekraïne betekent. Hun dankbaarheid is zeer groot. Wij zijn in hun hart, zij in dat van ons.”

Wij geven u alvast wat impressies van de reis mee. Later volgt een videoreportage met daarin het getuigenis van pater Karel en Alain Falagiarda.