Pater Karel Stautemas daagt jongeren uit: ‘Wat nu, pelgrim?’ - Kerknet, 5 februari 2018.

Jarenlang pastoor in Merchtem lanceert Karel Stautemas nu pelgrimages voor jongeren. Een opmerkelijk initiatief van de norbertijnen in Grimbergen.

Onder de titel Quid Nunc Viator? (Wat nu, pelgrim?) organiseert Karel Stautemas met enkele vrijwilligers vanuit de norbertijnenabdij in Grimbergen tegenwoordig reizen voor jongeren. Eigenlijk zet hij gewoon verder wat hij al deed als pastoor in Merchtem. Alleen krijgen de pelgrimages nu een vaste vorm en staan ze open voor jongeren uit het hele land.

De abdij trekt resoluut de kaart van de jeugd.

De website oogt alvast aantrekkelijk en ook op Facebook laten de paters van zich horen. Ontdek bijvoorbeeld de profielen van pater Karel en prior Johan Goossens.

Vanwaar die gedrevenheid voor jongeren?

Karel Stautemas • Jongeren kansen geven om Jezus te ontdekken, was altijd een grote bekommering voor mij. Ik zou zelfs zeggen dat het deel uitmaakt van mijn roeping als norbertijn.

Hoezo?

Karel Stautemas • Op mijn 15de had ik de katholieke traditie de rug toegekeerd. Als ik mee moest naar de kerk, tekende ik op de kerkstoelen. Ik had andere bezigheden: uitgaan met mijn lief. Maar toen het af was, zat ik me te vervelen in het weekend. Via mijn broer ging ik dan maar eens mee zingen in een jongerenkoor.

De priester daar leek me gelukkig. Dat vond ik zo bizar, dat ik er meer van wilde weten.

We babbelden en discussieerden veel, heel open. Het was midden de jaren 80; we hadden een actieve jongerenkerk. Op een zaterdagavond lazen we een evangelietekst. De simpele woorden Kom en volg Mij drongen tot me door. Wie van ons deed dat eigenlijk echt?

Dat was het begin van een worsteling. Ik wist dat als ik dieper op die vraag inging, ik met een probleem zou zitten. Dan zou ik alles willen en moeten geven.

Je herkent jezelf dus in die jongeren?

Karel Stautemas • Als die priester mij niet had aangesproken, had ik mij misschien nooit geroepen gevoeld. Ik wil op mijn beurt jongeren aanspreken en hen de ogen openen voor dingen die ze nog niet zien.

Veel jonge mensen vragen zich af wat hun doel zou kunnen zijn in het leven.

Met die vraag staan ze vaak alleen, ze wordt zelfs nauwelijks uitgesproken. Er is geen ruimte voor. Geen tijd, geen stilte.

Een goede vraag om mee te nemen op pelgrimage…

Karel Stautemas • Inderdaad. Op reis gaan en een serieuze staptocht ondernemen, schept een goede context om die vraag naar boven te laten komen en erover na te denken.

En na de pelgrimage rijst een nieuwe vraag op: Wat nu?

We willen de vraag niet beantwoorden in de plaats van de jongere. Maar we tonen wel mogelijkheden. Op reis geven we christelijke inspiratie mee met figuren als Franciscus van Assisi of Bernardus van Clairvaux. De godsvraag komt ter sprake, toegespitst op de vraag ‘wat doe ik hiermee in mijn leven?’

Vrijwilligster Gudrun Pottie vult aan • Jongeren hoeven niet eens gelovig te zijn om deel te nemen. En ook andersgelovigen zijn welkom. Het komt er voor ons op aan om hun blik op de wereld te verruimen, zodat ze kunnen peilen naar diepere waarden.

Ik denk dan ook aan mijn eigen zonen, die zich aangesproken voelden door pater Karel in de parochie in Merchtem. Hij is erin geslaagd daar een dynamische gemeenschap uit te bouwen, waar we ons als gezin thuis voelden. Mijn kinderen zijn nu volwassen gelovigen en dat is voor een groot stuk aan hem te danken.

Je begint met een tentenkamp in Grimbergen. Moet de abdij een trekpleister worden voor jongeren?

Karel Stautemas • Wat dat betreft zijn we erg bescheiden, hoor. Ik hoop op een tiental deelnemers, het aantal dat ik ook bereikte voor de tochten die ik vanuit de parochie organiseerde.

Ik zal onze abdij niet gauw vergelijken met Taizé, maar wat ik graag overneem van de druk bezochte broedergemeenschap in Frankrijk, is dat ze daar de jongeren ook telkens doorverwijzen naar hun eigen leefomgeving. Daar moeten ze hun opdracht waarmaken. De pelgrimstocht is een ijkpunt, maar geen eindpunt.

We zullen zeker ook doorverwijzen naar het aanbod van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, het jeugdnetwerk van de kerk waar we ons initiatief in onderbrachten. Zo kunnen onze werkingen elkaar bevruchten.

Ontdek Quid Nunc Viator? De eerstvolgende activiteit is het tentenkamp in de abdij van Grimbergen (2 tot 5 april). In augustus staat een trektocht door Bourgondië op het programma.

Gepubliceerd op maandag 5 februari 2018

 

26230163_2176803139214024_6332541015458822708_n.jpg
26230163_2176803139214024_6332541015458822708_n.jpg