Op bezoek bij paus Franciscus

Van 2 tot 8 april bezochten Abt-Emeritus Piet en Prior Johan Rome en het Vaticaan. Hoogtepunten waren het bezoek aan het staatssecretariaat, ontvangst op de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel, de begroeting door Paus Franciscus, en het bezoek aan het pauselijk paleis in Castel Gandolfo.

Bezoek scoutsbeweging Mollem aan de abdij

Zaterdag 25 maart brachten jongeren van de scoutsbeweging van Mollem een bezoek aan de abdij. Pater Karel leidde hen rond, vertelde over zijn roeping en engagement, en beantwoordde vragen die getuigden van een oprechte belangstelling en, ja, nieuwsgierigheid. Dé vraag die kwam bovendrijven was: wat is het doel van een religieuze keuze, waarom kies je voor een leven in de abdij, wat maakt dat je bereid bent te verzaken aan dingen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn? Op de foto ziet u het gezelschap in de oude bibliotheek, temidden eeuwenoude boeken

Gisteravond bereikte ons het nieuws dat het Grimbergen bier wereldwijd - op de 36/37 markten waar ze verkrijgbaar is - het miljoen hectoliter bereikt heeft.

Proficiat aan alle medewerkers en in het bijzonder aan de Carlsberg group!!

Pater Nazaire Vantomme overleden

Pater Nazaire, geboren in het Oost-Vlaamse Deerlijk, kwam naar onze abdij op 16 augustus 1971 waar hij het witte ordeskleed ontving op 28 augustus 1971. Door Professie verbond Nazaire zich aan de Grimbergse abdij op 28 augustus 1973 en werd op 24 juni 1978 in de abdijkerk tot priester gewijd. Enkele maanden later, op 27 januari 1979, werd als missionaris naar Zuid-Afrika gezonden om daar de groep van Grimbergse confraters te versterken. Na een tijdelijk verblijf in de priorij van Kommetjie werd Nazaire pastoor benoemd in Worcester, in de Maria Goretti parochie. Later werden hem ook 'de Doorns' en 'Zweletemba' toevertrouwd. Nazaire overleed op 3 oktober te Worcester.
Met het overlijden van Nazaire nemen we afscheid van een dierbare medebroeder die in alle eenvoud,  heel veel geloof en inzet heeft getoond voor de mensen in Zuid-Afrika en in het bijzonder voor de armen. Moge God hem nu, na een vruchtbaar leven, het eeuwige leven schenken. Dat hij ruste in vrede.

 

Asfaltering parking Fenikshof

De voorbereidende werken aan de parking Fenikshof zijn nu goed begonnen. De afwatering van de brasserie en de abdij werd gedeeltelijk opnieuw aangelegd om minder verstoppingen en geur hinder te hebben. Maandag wordt begonnen met asfalt te gieten, achteraan de keuken van de brasserie Fenikshof. De gemeente heeft intussen de elektrische bekabeling getrokken voor de nieuwe verlichtingspalen. 

Renovatiewerken recreatiezaal

De grote renovatiewerken aan de recreatiezaal en Tv-zaal zijn na het bouwverlof aangevat. De werken zullen duren tot eind september.  

Aspi's Meerbeke op de tandem

De Aspi’s van de Chiro van Meerbeke bij Ninove waren met de tandem op zondag 31 juli op doortocht richting Opoeteren. Confrater Karel ontmoette hen in Merchtem en zij moesten in Grimbergen een onderdak zoeken. Dat was dan ook vlug geregeld. Zij kregen een rondleiding en volgenden de vespers mee, wat op hen een diepe indruk maakte, vooral de stilte tijdens het vespersdienst. Zij maakten hun eigen potje klaar en genoten van een heerlijke Grimbergen ’s avonds. Fris en monter vertrokken zij de volgende morgen richting Lille (Antwerpen). 

De abdijgemeenschap op bezoek in de brouwerij Kronenbourg in Obernai.

Op woensdag 13 juli 2016 bezocht de abdijgemeenschap de brouwerij Kronenbourg in Obernai. Dit is de grootste brouwerij van Frankrijk met een omvang van 12ha en waar  70 miljoen flesjes per jaar worden gebrouwen. 

In deze brouwerij wordt het Grimbergenbier gebrouwen die bestemd is voor de Franse markt en de export markt (exclusief België) ! De Grimbergen voor de Belgische markt wordt in Alken-Maes gebrouwen ! Na een interessante rondleiding mochten wij aan een proeftafel aanzitten om verschillende Grimbergen bieren te proeven. 

Abdijuitstap naar de Elzas

Van 10 tot 14 juli bezocht de abdijgemeenschap de Elzas met als uiteindelijk doel het bezoek aan de brouwerij ‘Kronenbourg’ in Obernai. We waren in totaal met zijn 13 ..(incl. chauffeur) 

Er werd een gezellig busje gehuurd bij Rantour en wij verbleven op Mont St. Odile in Obernai. Wij bezochten Straatsburg (kathedraal en boottocht), Colmar, Riquewihr en het wijndomein Fr. Schwach in Hunawihr. Er was voldoende vrije tijd om een terrasje te doen en een toeristentreintje in Colmar. Hierbij een paar foto's van de uitstap.

De abdij rouwt mee

De abdijgemeenschap van Grimbergen rouwt mee met alle slachtoffers die er vandaag gevallen zijn in Zaventem en in Brussel bij de aanslagen aldaar. Dikke pluim aan alle hulpdiensten en mensen die vrijwillig hulp hebben verleend aan de slachtoffers. Laten wij de Hoop, de Liefde en het Geloof in de goedheid van de mens bewaren. Enkel dat kan de haat en de angst teniet doen! Laten wij bidden...

Nieuwe keuken in de abdij

Na veel wikken en wegen werd besloten om de keuken van de abdij grondig te vernieuwen. De oude keuken was bijna 30 jaar in gebruik. De ovens lieten het van tijd tot tijd afweten, enz… Er werd een hele studie gemaakt en er werd beslist om een Steamer - ingewerkte braadpan, een warmteplaat en twee bekkens en friteuse te plaatsen. Alles werd afgewerkt in  inox wat de properheid en duurzaamheid moet in de handwerken. Er werd tevens extra verlichting in de dampkap voorzien. VM Exlusief (traiteur uit Wolvertem) blijft zoals voorheen de dagverse producten leveren en ons eigen keukenpersoneel, Magriet en en Christina zullen instaan om ze met liefde en professionaliteit af te werken. Wij danken de firma Hillux uit Knokke voor het professioneel plaatsen van deze keuken van het merk Palux. foto: van links naar rechts: Karel (provisor), Marie-France (VM Exlusief), Patrick (Hillux), Magriet (personeel), Koen (Cellier), Christina (personeel). De keuken werd begin februari 2016 opgeleverd tot grote tevredenheid van heel de abdijgemeenschap.

Hoog bezoek in de abdij

12647362_1678736549064496_5672181501573126288_n.jpg

De Belgische bisschoppen waren deze week te gast in de abdij voor hun jaarlijks tweedaags overleg. Vanmorgen ging Mgr. Hoogmartens, bisschop van Hasselt, voor in de dagelijkse eucharistieviering van de abdijgemeenschap. De andere leden van de Belgische Bisschoppenconferentie concelebreerden in deze viering.